Chanderella od kuchni: Zupa szczawiowa

DSCN0019Lubię tradycyjne polskie dania, szczególnie te przyrządzane przez moją mamę czy babcię, przez to, że studiuję z dala od rodzinnego miasta tęsknię na domową kuchnią. Dlatego tym bardziej sięgam po te przepisy, które pamiętam z dzieciństwa, jednym z nich jest zupa szczawiowa. Podawana z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniaczkami lub w wersji, którą chcę wam przedstawić z kartofelkami ugotowanymi w bulionie. Koniecznie zupie towarzyszyć musi jajko na twardo! 

Składniki (ok 3-4 porcji):

  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1,5 l bulionu
  • pęczek szczawiu
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany 30 %

Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki dodatkowo kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki gotujemy w bulionie, aż do miękkości. Po tym czasie warzywa wyciągamy i kroimy. Szczaw płuczemy i osuszamy, po czym kroimy i siekamy w cienkie paski. Wrzucamy do zupy i chwilę czekamy, aż liście oddadzą swój smak. Do zupy wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

DSCN0014DSCN0020

 

Dwudziestoletnia marzycielka i optymistka. Scrapbooking to dla mnie pasja i oderwanie się od codziennych spraw. "Oryginalności nie ma. AUTENTYCZNOŚĆ jest bezcenna." :) Chcesz mnie o coś zapytać? Podobają Ci się moje prace i chcesz bym wykonała coś dla Ciebie? Napisz do mnie! agata.kociolkiewicz@gmail.com

2 Comments

  • Odpowiedz Maj 16, 2014

    Meg

    Nigdy nie jadłam zupy szczawiowej, jakoś u mnie w domu się nie przyjęła :) Ale jestem jej bardzo ciekawa! :)

    • Odpowiedz Maj 17, 2014

      Chanderella

      Spróbuj koniecznie! Jest niesamowita :)

Leave a Reply