Chanderella od kuchni: Tort truskawkowo-migdałowy

DSCN0087

Dzisiaj mam dla was bardzo pyszny i bardzo kaloryczny przepis. Ten właśnie tort przygotowałam na swoje dwudzieste urodziny. Było pysznie, wszystkim smakowało i bardzo was zachęcam do wypróbowania tej kombinacji smaków szczególnie teraz kiedy już niedługo będziemy mogli dostać nasze pyszne polskie truskawki.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać żółtka jedno po drugim, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki wymieszać i dodawać stopniowo i delikatnie wmieszać łopatką.

Przełożyć do tortownicy  o średnicy ok 22 cm. Biszkopt piec w 160 – 170ºC  przez ok 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Krem:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 750 gr serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka aromatu migdałowego

Serek wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Śmietanę ubić na sztywną masę i dodać do masy serowej delikatnie mieszając,

Ponadto:

  • opakowanie truskawek, umytych obranych z szypułek (ewentualnie można zostawić kilka z do dekoracji) i pokrojonych w ćwiartki.
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych
  • mocna czarna herbata, wystudzonych

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą i nałożyć 1/3 kremu. Posypać płatkami migdałowymi i powtórzyć to samo z kolejnym blatem. Ostatni blat położyć na drugą warstwę kremu i wyłożyć pozostałą część kremu. Pokryć wierzch i boki tortu, na górę  ułożyć ćwiartki truskawek.

Smacznego!

DSCN0089DSCN0098DSCN0099

 

Dwudziestoletnia marzycielka i optymistka. Scrapbooking to dla mnie pasja i oderwanie się od codziennych spraw. "Oryginalności nie ma. AUTENTYCZNOŚĆ jest bezcenna." :) Chcesz mnie o coś zapytać? Podobają Ci się moje prace i chcesz bym wykonała coś dla Ciebie? Napisz do mnie! agata.kociolkiewicz@gmail.com

Be first to comment